2024. május 2.
Megvolt a szezonnyitó turisztikai konferencia Kaposváron

Megvolt a szezonnyitó turisztikai konferencia Kaposváron

Immáron szokássá vált, hogy a Dél-Dunántúl turisztikai lehetőségeiről a szezon nyitásakor a kaposvári városháza dísztermében konferenciát rendeznek a környék vállalkozói, beruházói, érintettjei és érdeklődői számára.

– Komoly kihívást jelent kiszolgálni három generációt, vagyis tíz-tizenöt embert egy időben, akik különböző motivációkkal rendelkeznek – mondta Mayerné Bocska Ágnes, a Kaposvár és Zselic vidéke TDM egyesület elnöke. – Helyben is megjelentek már a többgenerációs családok.

A szakember előadásában arra is kitért, népszerű motiváció ma az utazók köreiben, hogy együtt legyen a család, s nemkülönben fontosak a személyes élmények. Mint elmondta, minimum van egy 18 év alatti, s legalább egy 60 éven feletti személy is ezekben a családokban, így olyan csoportokat kell kiszolgálni, amelyen belül a korkülönbség 40-50 év.

Handó János arról is szólt, hogy különösen nagy figyelmet fordítanak a többgenerációs családok igényeire a fejlesztéseiknél. A Patcai Katica Tanya alapító-tulajdonosa úgy látja: nem a szállás, hanem az aktivitás dönt ma elsősorban, vagyis a programhoz keresnek a turisták szálláshelyet.

– Több térségi szolgáltatóval is hivatalos partnerségi megállapodást igyekszünk kötni a jövőben, ahogy tettük ezt korábban is – mondta Kovácsné Kiss Zita, aki a Sefag Zrt. tapasztalatairól számolt be a konferencián. – Ennek tartalma, hogy ajánljuk egymás programjait, lehetőségeit, azért, hogyha valaki eljön például a Zselici Csillagparkba, látogasson el Bőszénfára is.

A többgenerációs családok igényeinek megjelenését a Kaposvári Egyetem bőszénfai szarvasfarmján is érzékelik: Egyre többen jönnek le vidékre a nagyvárosokból – hallhattuk Nagy Jánostól, a szarvasfarm vezetőjétől. Mint elmondta, gyakran választják nagycsaládok Bőszénfát összejövetelek, születésnapok alkalmából. Abban látja a pozitív tendenciát, hogy a Zselicben elérhető programok jól egymásra építhetők, melyet egyre többen ki is használnak.

Bővülnek a lehetőségek Kaposváron is: Szita Károly polgármester köszöntőjében többek között arról is szólt a konferencián, hogy a Németh István program jelentősen érinti a turizmus területét is. A számos fejlesztés között példaként megemlítette a Dorottya ház felújítását, amelyben egy belvárosi látogatóközpontot alakítanak ki, 1,2 milliárd forintból. Hasonló turisztikai célú fejlesztés lesz a Szentjakabi Bencés Apátságnál is, melyet szintén felújítanak és interaktívvá tesznek egymilliárd forint tőkéből. A Desedán pedig 400 millió forintos forrás ad lehetőséget fejlesztésekre.

 

Megosztás