2024. április 19.
Válasszunk ajándékot energiatudatosan!

Válasszunk ajándékot energiatudatosan!

A különböző háztartási gépek és elektronikai eszközök a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok közé tartoznak. A választék hatalmas, ám nem árt tudni, hogy hosszú távon a pénztárcánk és a környezetünk is jobban jár, ha a berendezések energiahatékonyságára is odafigyelünk.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei összegyűjtötték, hogy vásárlás során az energiahatékonyság és a fenntarthatóság szempontjából mire érdemes odafigyelni.

 

Ha valakit egy új háztartási géppel vagy egy elektronikai eszközzel szeretnénk megajándékozni karácsonyra, először érdemes tájékozódni, hogy a megajándékozottnak mire van szüksége. Aki egyedül él, annak nem biztos, hogy a legnagyobb mosási teljesítményű mosógépet vagy a legnagyobb űrtartalmú hűtőszekrényt kell megvennünk. A nagyobb teljesítményű eszközök nemcsak drágábbak, de több villamos energiát és egy mosógép vagy mosogatógép esetén, több vizet is fogyasztanak.

 

 

  
A kiválasztott berendezések energiafogyasztási jellemzőiről a kötelezően feltüntetett energiacímkék szín- és betűkódjai adnak tájékoztatást. Az energiacímkék a fogyasztók tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott berendezés milyen energiafelhasználási tulajdonságokkal rendelkezik: azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

 

A háztartási energiaköltségek jelentős mértékben csökkenthetők az energiahatékony berendezések használatával, és ezeknek az eszközöknek környezeti terhelése is kisebb. Az egyes termékek energiahatékonysági jellemzőit bemutató címkézési rendszer a fogyasztók számára jól áttekinthető és egyszerű módon nyújt információkat a termékek energiafelhasználásáról. Az energiacímkék egységes, színnel is jelzett, A-G skálát használnak az összes termékre vonatkozóan, ahol az energiahatékonyság szempontjából az A jelzés jelenti a legjobb minőséget.

A 2021. március 1-től megújult címkéket a háztartási hűtőkön és fagyasztókon, a borhűtőkön, a mosógépeken, valamint a mosó-szárítógépeken, a mosogatógépeken, a tévéken és a kijelzőkön, illetve a fényforrásokon találhatjuk meg. Az energiacímkékről részletesen a MEKH honlapján tájékozódhatunk. 

Megosztás