2024. április 25.
Orbán: Az új kormány a harcosok klubja

Orbán: Az új kormány a harcosok klubja

Napi közéleti összefoglalónkat az MTI híranyagából válogattuk.

A miniszterelnök szerint erkölcsi kötelességük végigvinni a migrációellenes alkotmánymódosítást. Orbán Viktor erről és az új kormány összetételéről a Kossuth rádió 180 perc című adásában beszélt. A kormányalakításról elmondta: a kabinet céljai évek óta változatlanok, mégis minden ciklusnak sajátos karaktere van, és a feladatokhoz kell válogatni az embereket, nem fordítva. Az új kormányban heten profi politikusok, heten pedig a politikán kívül gyűjtötték össze tekintélyüket, tudásukat - fogalmazott. A leendő minisztereket ért bírálatokat pedig úgy kommentálta: ez a harcosok klubja, aki ide belép, annak számítania kell arra, hogy a riválisai meg fogják támadni.

 

Az MNB alapítványának szőnyegvásárlásai ellen tiltakozik a DK

Az MNB előtt tartott sajtótájékoztatón a párt helyettes szóvivője úgy fogalmazott: a magyar emberek "nem azért fizetik Európa legdrágább adóit", hogy Matolcsy György jegybankelnök saját kényelmére költse el ezeket a pénzeket. Rónai Sándor kijelentette, hogy a "jegybankelnök luxuskiadásaira" fordított pénzeknek sokkal jobb helyük lenne az oktatásban és az egészségügyben. A párt aktivistái az esemény alatt egy rongyszőnyeget tartottak kifeszítve, amit a helyettes szóvivő felajánlott Matolcsy Györgynek és a Pallas Athéné Domus Animae alapítványnak.

 

A magyar gazdaság növekedése magasabb az eurózónán belülinek

A magyar gazdaság növekedésének mértéke lényegesen magasabb az eurózónán belülinek - mondta Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán. Elemzésében rámutatott arra, hogy Magyarországon jelentős gazdasági szerkezetváltás történt. Pesuth Tamás kifejtette, a magyar kormány előrejelzésében lévő GDP-számok magas gazdaságpolitikai várakozásokat jeleznek, és fontos szempont, hogy a gazdasági növekedésből a lakosság és a vállalatok mit éreznek.  Pesuth Tamás szerint új szakasz jön a magyar gazdaságtörténetben, várható, hogy versenyképességi és növekedésfokozási fordulat lesz, az egyes gazdaságpolitikai intézkedéseket ez alá rendelik.

 

MNB: lassult a lakásárak növekedése

Nominálisan 1,0 százalékos, reálértéken pedig 0,4 százalékos volt a lakásárak növekedése tavaly az utolsó negyedévben, ami lassulást jelez az előző negyedévi 3,8, illetve 3,6 százalékhoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett lakásárindex jelentéséből. A jegybank honlapján olvasható tájékoztató szerint éves összevetésben 2017 utolsó negyedévében nominálisan 13,8 százalékkal, inflációtól szűrten 11,4 százalékkal nőttek a lakásárak Magyarországon. Egy negyedévvel korábban szintén 13,8 százalékos nominális adatot mért a jegybank, miközben reálértékben 10,9 százalékos emelkedésről számoltak be. Budapesten 2017 utolsó három hónapjában átlagosan 2,1 százalékkal drágultak a lakások az előző negyedévhez képest. Ez lassulást jelez az előző negyedév 2,6 százalék után. A fővárosban folyamatosan mérséklődött a lakásárak negyedéves növekedési üteme  tavaly - olvasható a jegybank elemzésében. 2017 negyedik negyedévében Közép- és Észak-Magyarországot leszámítva az ország minden régiójában emelkedtek a lakásárak, de a dinamika elmaradt az előző negyedévétől. A vizsgált időszakban a városok között a legnagyobb emelkedés az észak-alföldi városokban következett be, ahol a lakásárak egy negyedév alatt 2 százalékkal növekedtek. A közép-dunántúli városokban 0,8 százalék, a dél- és a nyugat dunántúli városokban egyaránt 0,5 százalékos volt az áremelkedés. A dél-alföldi városok egy negyedév alatt csupán 0,3 százalékkal drágultak, de 15,6 százalékos éves emelkedés a vidéki városok között a leggyorsabb volt. Az MNB-lakásárindexek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által gyűjtött lakáspiaci tranzakciókra vonatkozó illetékkötelezettségi adatok felhasználásával készültek.

Megosztás