2022. november 29.
Németh Antalról nevezik el a kaposvári kulturális központot

Németh Antalról nevezik el a kaposvári kulturális központot

A Kaposvári Egyetem kulturális központját a híres egyetemi tanárról, színháztörténeti íróról Németh Antalról (1903-1968) nevezik el.

Németh Antal a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar színházi rendezője, gondolkodója volt, aki a magyar színházat az európai kultúra vérkeringésébe igyekezett bekapcsolni. 1935-től kilenc éven át vezette a Nemzeti Színházat, és a magyar kulturális élet meghatározó alakjaként sikerült megújítania a hazai színjátszást. Politikai okokból 1945 után méltatlanul félreállították, később rehabilitálták. Pályája egy része Kaposvárhoz kötődik, 1956-1957-ben több előadást is rendezett a Csiky Gergely Színházban.

Az egyetem a névadással Németh Antal munkásságára szeretné felhívni a figyelmet, hogy jelentőségéhez méltó módon, a kaposvári színészképzés részévé tegye az általa képviselt színházi eszmét és minőséget – írták a kiadott közleményükben.

A KE tavaly márciusban nyitotta meg újra kulturális központját, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson művészhallgatói számára és gazdagítsa Kaposvár kulturális életét. Az épületet már korábban felújították, de színpad- és hangtechnika hiányában évekig használaton kívül állt, a probléma megoldásában a Nemzeti Színház és a Csiky Gergely Színház nyújtott segítséget az egyetemnek.

A Kaposvári Egyetem színészképzése országos jelentőségű, a diákok olyan neves tanároktól tanulhatnak, mint Vidnyánszky Attila, Eperjes Károly, Szikora János, Cserhalmi György és Cseke Péter.

Azt reméljük, hogy a kulturális központ működésével erősödik a város és az egyetem kapcsolata, intenzívebbé válik a kulturális élet - mondta Hatos Pál, az egyetem dékánja.

 

Megosztás

Glagolita mise a Pesti Vigadóban

Hello Kultúra

Glagolita mise a Pesti Vigadóban

  • 2022.10.15

Két cseh különlegesség között egy nagyszabású osztrák mű, amely szintén ritka vendég a hangversenytermekben. Dvořák, Bruckner, Janáček – a 19. század és a századforduló alkotói.