2024. június 29.
Szenvedélyes operák a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Szenvedélyes operák a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar 2024/2025-ös évad koncertjei a korábbi évekhez hasonlóan bejárják a hangversenyrepertoár valamennyi fejezetét, tallózva régi és új között.

A Nemzeti Filharmonikusok műsorpolitikájának szerves alkotóeleme, hogy a zenekar és a kórus minden évadban több operaprodukciót is kínál közönségének. Az Opera bérlet a zenés színpad szerelmeseit hívja a koncertterembe, hogy torokszorító drámák tanúi lehessenek és gyönyörű énekhangokat hallgathassanak. Az Operabérlet előadásai között jól ismert, népszerű és felfedezésre váró ritkaságok egyaránt megtalálhatók.

 

Novemberben Bellini A kalóz című koncertszerű operaelőadása igazán fordulatos cselekménnyel bír. A történet a XIII. századi Szicíliában játszódik. Gualtiero koholt vádakkal száműzött, majd kalózzá lett gróf. Egykori szerelmese, Imogene arra kényszerül, hogy – börtönbe vetett apját ezzel mentve meg – éppen választottja ellenségéhez, Ernestóhoz menjen feleségül. Ebből az alapkonfliktusból bomlik ki a fordulatos, érzelmekben és indulatokban gazdag drámai cselekmény. Bellini művének szerepeit nemzetközi szólistagárda alakítja. A két főszerepet Kolonits Klára és Paolo Fanale alakítja, Ernesto szólamában Alexey Bogdanchikov lép színpadra. A koncertszerű előadást Dinyés Dániel vezényli.

 

A februári Operabérlet nézői egy igazi zenetörténeti kincset láthatnak. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar az újrafelfedezés szándékával, lemezfelvétellel összekapcsolva viszi közönség elé a „Francia opera” sorozat részeként, a Palazzetto Bru Zane-nal együttműködésben Ambroise Thomas Psyché című háromfelvonásos operáját. Thomas az önnön szépségének áldozatául eső Psyché, és az őt megmenteni szándékozó Érosz mitológiai történetét zenésítette meg. A Vashegyi György vezényelte produkció nemzetközi szólistagárdájában világhírű énekesek alakítják a Thomas-opera szerepeit.

 

Májusban az operairodalom egyik legnépszerűbb alkotása kerül színpadra. A Gozzi meséjét feldolgozó Turandot Puccini utolsó műve. A háromfelvonásos opera középpontjában a mese- és mítoszvilág ősi fogalmai és jelképei állnak. Ezek egyike a sorsdöntő találós kérdés, a másik a név titka. A címszerepet az ukrán szoprán, Oksana Dyka alakítja, Kalaf herceg megszemélyesítőjeként a dél-koreai tenor, Alfred Kim énekli a híres Nessun dorma áriát, Liu önfeláldozó lényét az olasz szoprán, Selene Zanetti jeleníti meg, míg a többi szólamot kiváló magyar művészek kapják: Gábor Géza, Kelemen Zoltán, Varga Donát, Megyesi Zoltán, Kálmán László és Gáspár István. Carlo Montanaro személyében az olasz opera specialistája lép a karmesteri pulpitusra.

Megosztás