2024. május 4.
Új ezresek kerülnek forgalomba csütörtöktől

Új ezresek kerülnek forgalomba csütörtöktől

Új ezerforintos bankjegyek kerülnek forgalomba március 1-től, elterjedésük néhány hónapon belül várható - adta hírül az MTI.

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke elmondta, a megújított 1000 forintos címletek március elsejétől fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, elterjedésük néhány hónapon belül várható.

A jelenleg forgalomban levő, régi 1000 forintos bankjegyekkel október 31-ig lehet fizetni, ezt követően az MNB bevonja azokat. Ezután sem kell azonban attól félni, hogy a régi ezresek rajtunk maradnak, csak fizetni nem lehet majd velük. A határidőig be nem váltott, régi ezresek a bevonási határnapot követően minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatóságának vezetője elmondta: a 2014 végén megkezdett bankjegycserével egyebek mellett erősítik a címletek hamisítás elleni védelmét, és technikailag is megújulnak a bankjegyek. Mint mondta, jövőre az 500 forintos bankjeggyel fejezik be a sort.

Az új ezreseket korszerű, új biztonsági elemekkel, hologramokkal, rejtett helyeken lévő vízjelekkel látták el. 

 

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.